België Bananenrepubliek

Excuus voor mijn trouwe lezers. Ik was dit weekend ziek, vandaar dat mijn cursiefje deze week met ietwat vertraging verschijnt.

Na een kwakkeljaar in de politiek waar zowel de Vlaamse als de federale regering volledig de mist ingingen, kregen we een kwakkelzomer. De koudste zomer sinds de klimaatopwarming. Mijn bikini raakte net als Conner Rousseau amper de kast uit. Gelukkig werden we onderhouden door de avonturen van Vincent Van Quickenborne. De Kortrijkse flitskoning en boetekampioen startte tussen de regenbuien door met een net ietwat te doorzichtig charmeoffensief. Het is paniek in smurfenland. Ze ontvluchten daar sneller hun blauwe paddenstoelen met rode stippen dan de Afghanen het land na de staatsgreep van de Taliban.

Tijdens het betalen van Quickies flitsboetes om ’s nachts om twee uur 1 km te snel te rijden op een lege weg, lees ik zijn stembusvleierij. Laten we zijn zomergatlikken in deze komkommertijd even op een rijtje zetten:  

 1. Het terug invoeren van het snelrecht. Nobel, maar datzelfde snelrecht werd twintig jaar geleden door het Grondwettelijk Hof verworpen. Populisme van de bovenste plank, want alleen een idioot beseft niet dat de Grondwet op dat vlak niet gewijzigd werd.
 2. 10 miljoen euro voor zonnepanelen op zee. Opnieuw een leuk idee, maar experten waarschuwen nu al dat de levensduur van de zonnepanelen door het zout gehalveerd worden. Daardoor is de opbrengst minimaal. Mooie stunt maar het lijkt op water naar de zee dragen.
 3. Het voorkomen van de uitverkoop van de kroonjuwelen (meer dan ¾ van de activa) van een beursgenoteerd bedrijf door een meerderheidsaandeelhouder. In andere landen is dat als jaren vanaf 25% activa. België loopt niet alleen mijlen achterop, Vincent Van Quickenborne laat hier de kans liggen voor een échte verandering die écht de minderheidsaandeelhouders beschermt.
 4. Nadat Van Quickenborne machteloos toekeek hoe parketten internetoplichting tot 2500 euro systematisch seponeerden, komt hij met een pseudo-oplossing. Een computerplatform, waarmee banken elkaar kunnen waarschuwen voor criminelen die mensen oplichten via phishing. Zolang de parketten niet vervolgens is dit een zinloze maatregel. Politie en justitie moeten hun werk doen.  
 5. Van Quickenborne zorgde er wel voor dat het voortaan strafbaar is om mensen met een andere geaardheid proberen te ‘bekeren’. Daar zaten we op te wachten. Onze maatschappij wordt een stuk veiliger nu we met LGBTQ+’ers niet meer mogen discussiëren over hun geaardheid.
 6. Om de overbevolking van de gevangenissen tegen te gaan wil Van Quickenborne ook gevangenisstraffen tussen zes maanden en twee jaar terug uitvoerbaar maken. De ambiguïteit en de waanzin daarvan hoef ik nauwelijks te schetsen.
 7. Nadat Van Quickenborne uit pure domheid Kortrijk infesteerde met Chinese camera’s die gans Kortrijk blootlegt voor Chinese spleetspionage, besluit hij overheidsopdrachten voor de installatie van camera’s, de aanlevering van scanners voor de douane of opdrachten in de buurt van kritieke infrastructuur aan strengere regels te onderwerpen. Het kalf reanimeren als het verdronken is, is zinloos Quickie.
 8. Vanaf 2024, verkiezingsjaar, komt er een speciale wet die de deur opent naar het digitaal bijhouden van gerechtelijke dossiers. Papieren archieven hebben geen toekomst meer. Hoera! Quickie redt op zijn eentje het Amazonewoud van ontbossing. Criminelen leiden nu al hackers op om justitie te doen crashen om straffen te ontlopen.
 9. Met zijn nieuwe regels rond bewindvoerders wil Quickie de wanpraktijken tegengaan. Advocaten zijn echter van mening dat de nieuwe regels net wanpraktijken in de hand werken.
 10. Vincent Van Quickenborne wil het systeem van ‘guilty plea’, het afkopen van processen, vlottere laten verloten. Nu blijkt dat de minnelijke schikkingen waarmee drugdealers en gebruikers zich vlot kunnen vrijkopen, miljoenen euro’s in de schatkist oplevert, wil hij het afkopen van rechtszaken nog uitbreiden.
 11. En last but not least. Het Belgische probleem waar iedereen elke nacht van wakker ligt: Fietsdiefstallen. Quickie zal het mogelijk maken dat de politie met lokfietsen – fietsen met GPS – dit zwaar crimineel feit bestrijdt.

Na deze politieke komkommerscheten kwam er een niet zo kleine waarschuwing voor Quckie stickie. Nationale drugscommissaris Ine Van Wymersch gooide hem voor de voeten: ‘Wie een joint rookt, financiert een criminele organisatie.’ Hoeveel aandelen Quickie stickie nu al heeft dankzij zijn jarenlange financiering, werd niet bekendgemaakt.

0 CommentsSluit opmerkingen

Laat een opmerking achter