België bananenrepubliek

Eerst het goede nieuws. Hét oudejaarsboek voor 2023 is er. Het ‘jaar van de banaan 2023‘ is een jubileumeditie want vijf jaar geleden op 18 november 2018 publiceerde ik mijn eerste satirisch cursiefje op doorbraak.be. Het boek kan je kopen voor de democratische prijs van 21 euro.

Om je Jasmijncollectie aan te vullen kan je de edities 2020, 2021, 2022 apart bestellen voor 15 euro. Ook dit jaar is er terug een cadeaubox van alle edities 2020-2021-2022-2023 voor de jubileumprijs van 55 euro. Vier boeken die je meenemen op een vijfjarige satirische trip door politiek Vlaanderen van november 2018 tot en met september 2023.

WAARSCHUWING! Dit cursiefje is niet voor overgevoelige roze-bril-lezers. Sommige woorden en zinnen zijn schokkend voor dwangmatige positivo’s.

Krijgen we een politieke lente? Neen, natuurlijk niet. Geen levend wezen dat er nog van uitgaat dat de Belgische politiek nog geloofwaardig wordt voor 9 juni 2024. Onze keuze is herleid tot meer van hetzelfde of het Russisch/Chinees-beleid van PVDA en Vlaams Belang. Er is ook nog het samenraapsel van gebuisde politici smekend voor een herexamen dat zich verzamelde rond schertsfiguur Els Ampe. En verder… de leegte. Help(!) ik weet niet meer voor welke leugen gestemd.

De valse noot van Vivaldi

Sinds eind december knelt bullebakminister Frank Vandenbroucke Vivaldi in een houdgreep omdat hij zijn zin niet krijgt rond een van zijn voorstellen in de gezondheidszorg. Het zorgt voor een ‘vaudeville des imbéciles’ rond de benoemingscarrousel die wel vaker het einde van een legislatuur ontsiert. De valse noot waarmee Vivaldi de doodswandeling uit ‘De Ballade van Narayama’ knarsetandt, zorgt voor beleidsapneu bij ideologisch verkrampte kleuterministers. Partijvoorzitters, ministers en staatssecretarissen van de meerderheid, maar ook politicologen zijn het roerend eens:

“Vivaldi is de slechtste regering sinds Julius Caesar de scepter over onze contreien zwaaide.”

Iedereen zegt dat het beter moet en iedere partij claimt nu over het recept te beschikken dat hen de afgelopen 50 jaar ontbeerde. Nou moe. Wallonië stemt steeds linkser en Vlaanderen steeds rechtser. Wanneer de kloof te groot wordt, wordt het draagvlak voor een brug tussen links en rechts te klein. Dan is enkel nog een luchtbrug van confederalisering of een splitsing van België mogelijk. De gedoodverfde premier Magnette zal met veel plezier de prijs van de luchtbrug financieren in ruil voor de sleutel van de Wetstraat 16 en een ultralinks beleid waarmee hij PTB en Ecolo kan afhouden. Laat het ons de deal ‘De Wever-Magnette’ noemen.    

De zwetsende Zweedse regering

“een explosie van wetten en regels die van Vlaanderen het Kafka van de wereld maakten”

De Zweedse regering van Jan Jambon en de slaapregering Bourgeois hebben hun onbekwaamheid nog maar eens bewezen. De stuwen aan de Dender dateren nog uit de tijd van Jozef II en moeten handmatig door sluiswachters bediend worden. Na de overstromingen in 2010, toen 700 woningen onderliepen, beloofde Hilde Crevits dat ze de stuwen onverwijld zou moderniseren. Ze deed het niet en ook Ben Weyts en Lydia Peeters na haar verzopen in eindeloze vergaderingen en gezwets. Intussen hebben we last van klimaatverzuiping. Dat is wanneer het water van groen klaagterreur ons aan de lippen staat. Dat milieuverenigingen en buurtcomités vaker met succes naar de rechter stappen hebben Open VLD, CD&V, Vooruit en N-VA aan zichzelf te danken. Sinds in 1959 de eerste letter in de Vlaamse codex werd ingeschreven, zorgden deze partijen in diverse regeringen en samenstellingen voor een explosie van wetten en regels die van Vlaanderen het Kafka van de wereld maakten. De fiere Vlaamse Leeuw blijkt een duizendkoppige, elkaar de kop afbijtende, wettenspuwende draak.  De wettenspuiers kijken nu boos als een rechter hen met hun eigen wetten en regels rond de oren slaat. Eigen schuld dikke bult. Vroeger hadden we willekeur door gebrek aan wetten en regels. Nu is er rechterlijke willekeur omdat door de antinomie en de regeloverlast in de Vlaamse Codex geen enkel project nog juridisch administratief bokitoproof is. “Toon ons de man en we vinden de misdaad”, zei Beria tegen Stalin. Vandaag zeggen advocaten omgevingsrecht, “toon ons een project en we vinden een overtreding in de Vlaamse codex.”

Ineos wordt de nagel in de doodskist van Jambon, Demir en De Wever. Want groene gramburgers zullen – de Vlaamse codex in de hand – blijven strijden voor hun visie op het algemeen belang. En rechtervechters zullen, tot spijt van wie het benijdt, politici blijven hun Vlaamse codex in het gezicht smijten. Arm Vlaanderen, armlastig Wallonië, miserabel België.

Dit was niet op de afbraak:

• In Vlaamse rusthuizen overstromen de pampers elke dag. Oudermishandeling in rusthuizen en kindermishandeling in kinderdagverblijven. Zuster Crevits valt van haar sokkel.  

• Bussencancelcultuur: Met De Lijn zal je er niet meer zijn.

• Koning Filip had in 2023 138 audiënties. Na 9 juni haalt hij vlot 120 regeringsvormingsaudiënties in vier maanden.

• Volgens andersgekleurd tuig van de richel in Brussel en Antwerpen is het hun probleem niet als iemand sterft wanneer hulpdiensten te laat komen. Links Vlaanderen zwijgt en telt haar andersgekleurde stemmen.  

0 CommentsSluit opmerkingen

Laat een opmerking achter