België bananenrepubliek

Eerst het goede nieuws. Hét oudejaarsboek voor 2023 komt eraan. Het ‘jaar van de banaan 2023‘ is een jubileumeditie want vijf jaar geleden op 18 november 2018 publiceerde ik mijn eerste satirisch cursiefje op doorbraak.be. Het boek kan je kopen voor de democratische prijs van 21 euro.

Om je Jasmijncollectie aan te vullen kan je de edities 2020, 2021, 2022 apart bestellen voor 15 euro. Ook dit jaar is er terug een cadeaubox van alle edities 2020-2021-2022-2023 voor de jubileumprijs van 55 euro. Vier boeken die je meenemen op een vijfjarige satirische trip door politiek Vlaanderen van november 2018 tot en met september 2023.

Ik weet niet meer op welke leugen gestemd

De politiek liet zich deze week opnieuw van haar onbehulpzame bevuilde zijde zien. Hoewel is er een andere zijde vraag ik me steeds vaker af. De ambtenaren van de Kamer van Volksvertegenwoordigers zijn niet alleen pensioengraaiers, het zijn absurde potverteerders met een ernstige vorm van dyscalculie. Zo schreven ze soms geen, nochtans verplichte, aanbestedingen uit. Er waren miljoenen euro’s aan consultancyfacturen. Er werd een nieuw spreekgestoelte besteld voor een sjezende kamervoorzitster die amper weet hoe ze de zaal moet betreden. Al bij al een triest schouwspel.

We zagen deze week de saga van de krantenbedeling tot een kolderiek einde komen. Eén ding was duidelijk, zoals ik vorige week al schreef: ‘to BPOST or NOT to BPOST is NOT the question’. Het doel was, hoe zorgen we ervoor dat het geld toch naar BPOST gaat, Wallonië profiteert van de deal, de verdeling van Kerk en Leven en het magazine van Greenpeace wel subsidies blijven krijgen voor de bedeling en last but not least hoe laten we de Vlamingen de factuur betalen. Het lukte Alexander de Croo. Hij bemiddelde een deal waarmee iedereen tevreden was, behalve de Vlaming die opnieuw diep in de portemonnee moet tasten.

Het was ook de week van de spionage. Medicijnman Medista schakelde ex-Israëlische spionnen in om met succes topambtenaren de waarheid te doen spreken en daarmee Frank Vandenbroucke in zijn hemd zette. Zijn kabinetschef, voormalig Kamerlid Jan Bertels, blunderde door zijn minister niet in te lichten toen hij weet kreeg van de biecht van een topambtenaar op volksgezondheid. Hij zal zonder twijfel de bonen eten voor deze affaire. Tenzij later zou blijken dat hij de minister wel inlichtte en Frank Vandenbroucke daarover loog.

“Dat nationaalsocialisten en ‘Chinese‘ communisten meer gemeen hadden dan hun haat voor Islamieten wist ik niet.”

Ten laatste werd Frank Creyelman, prominent Vlaams Belanger met een lange arm tot in de top van de partij, betrapt op spionage voor de Chinese Staatsveiligheid. Dat nationaalsocialisten en ‘Chinese‘ communisten meer gemeen hadden dan hun haat voor Islamieten wist ik niet.

De val van De Croo en co

Het beste moet nog komen oreert het smurfenorakel van Brakel. Het beste komt er inderdaad aan, namelijk het verdwijnen van de politieke platluizen van Open VLD. In de peilingen van HLN van afgelopen zaterdag zakken de liberalen met 7,1% onder hun absoluut dieptepunt van 1946 toen de partij amper 8,9% van de Vlamingen kon bekoren. De revival van de liberale partij startte een kwarteeuw later onder Omer Vanaudenhove, en werd verder uitgebouwd onder Willy De Clerck en Guy Verhofstadt. In 2003 bereikte Open VLD zijn voorlopige top van 24,7% en was daarmee de grootste partij van België. De generatie De Croo-Van Quickenborne-Somers brengen nu het liberale rijk tot aan de rand van de annulatie. Worden ze rood van schaamte? Wel neen.

“Schuinsplasser Van Quickenborne, schuinsdenker Somers en schuinsmarcheerder Alexander De Croo zwijmelen in een roes van misplaatste arrogantie richting de doodklap van hun lichtblauw pietepeuterig partijtje.”

Hun zetel is voorlopig nog gegarandeerd. De rest van de blauwe lijstvulling is voor hen quantité négligeable. De immer lachende Lachaert en de roemzuchtige Rutten zullen wellicht hun gluiperig vilein vel nog redden en met een zwerkbalploegje van zeven bezemrijders het Vlaams Parlement komen vergallen met klinkklare onzin. Hoewel. Het beste moet nog komen…Open VLD onder de kiesdrempel.

Belgische spionage

“Linkse kiezers schijnen zich dat niet aan te trekken Tom. No worries.”

We hebben een ideaalbeeld van een spion: James bond, Mata hari, Agent 327 of Napoleon Solo. Afgetrainde lekker ogende ideaalmensen volleert in alle gevechtstechnieken en voorzien van hoogtechnologische gadgets. Het valt tegen als blijkt dat dit in België anorexiamodel Marie Arena(PS), rondbuikige Marc Tarabella (PS) en dronken clown Frank Creyelman(VB) blijken te zijn. De eerste twee genoemden spioneerden vermoedelijk voor de oliemiljardairs van Qatar, de laatste voor de Russen en de Chinezen. Het valt op dat het socialisten en nationaalsocialisten zijn die zich laten verleiden door oliedollars, gasroebels of renminbi van de namaakindustrie. Het lijkt erop dat enkel voor linkse politici de lokroep naar spionagegeld onweerstaanbaar is. De sjofele communisten van Raoul Hedebouw zweerden rijkdom af en spioneren waarschijnlijk gratis en ongevraagd, wat minder sporen nalaat. Intussen krabt Tom Van Grieken zich in de haren door het negatieve nieuws dat zijn partij daardoor te beurt valt. Hij kan zich troosten aan het feit dat bij de PS de spionageverhalen van Arena en Tarabella geen effect hadden op de peilingen. Linkse kiezers schijnen zich dat niet aan te trekken Tom. No worries. Maar als zou blijken dat parlementsleden Filip De Winter, Anke Van Dermeersch, Steven Creyelman en/of anderen hand en spandiensten verleenden voor Russen of Chinezen dan wacht Vlaams Belang een nederlaag op 9 juni 2024. Het positieve punt is dan wel dat zijn partij opgekuist is en hij meteen een potentiële bruid voor N-VA wordt. De Wevers conditio sine qua non was immers het verwijderen van ongure figuren. Zoals Johan Cruyff ooit zei: ‘elk nadeel heb zijn voordeel.’

Dit was niet op de afbraak:

• Nadat N-VA pensionado Dedecker de lijst liet trekken voltrekken de andere partijen uit lijstarmoede de Benidormbastardering. Mieke Vogels, Willy Claes, Jan Peumans, Louis Tobback en Frieda Brepoels worden vanuit het rusthuis op de lijst gesleurd.

• De godvergeten kinderhandel: in de naam van de vader, de zoon en de heilige schatkist.  

• Groene wokie Georges Gilkinet lanceert genderneutrale verkeersborden. Er komt een nieuw bord voor wildplassen: een combi met een luchtgitaar met waterstraal.

• Een rechter heeft beslist dat we Siegfried Bracke wel degelijk een pensioengraaier mogen noemen. ‘In your face’ eindredactie van Doorbraak met jullie beschermende wokedictatuur.  

0 CommentsSluit opmerkingen

Laat een opmerking achter