Sinds eind 2018 schrijft Jasmijn Walldorf wekelijks de satirische column ‘België Bananenrepubliek’ op www.doorbraak.be. Op zondag werpt ze week na week haar vlijmscherpe blik op politiek Vlaanderen. Ze spaart daarbij niets of niemand, en rijgt álle politici, politieke partijen en publieke figuren aan haar degen. Hoewel uitgaand van een sterk Vlaams gevoel zijn haar spotschriften niet partijgebonden noch ideologisch gestuurd of gevoed. Dit boek ‘Het jaar van de banaan’ bundelt al haar wekelijkse spotschriften van 2020. 

Dit jaar werd gedomineerd door twee rollercoasters: de regeringsvorming en de coronacrisis. Jasmijn Walldorf fileert de politieke partijen en politici tijdens de regeringsvorming waarbij de absurditeiten van particularisme en electoralisme blootgelegd worden. De orde van de hypocritijnzers (CD&V), de Smurfen (Open Vld), de partij van sociale decadentie (sp.a – Vooruit), de klimaatfarizeeërs (Groen), de Vlaamse neosocialisten (Vlaams Belang), de weversgilde (N-VA) en de Mao schreeuwkiekens (PVDA) dansten een jaar lang een Judas-kusjesdans. Uiteindelijk kwam paars-groen uit de bus. Toevallig de voorkeur van de Walen. Vlamingen mogen zeveren tot de Walen hun gedacht krijgen, dan schenken ze ze een slabbetje voor hun kwijl.  

Politici en virologen vonden elkaar in het liegen over mondmaskers en in de bevolking een gigantisch rad voor de ogen draaien. Het wanbeleid en de corona-idiotismen stapelden elkaar op: het verbranden van mondmaskers, het tekort aan medisch beschermingsmateriaal, een onwetenschappelijke gevalsdefinitie,  geen testkits, bestellen van beschimmelde of onveilige mondmaskers, netflixende tracers, de sterfhuis -woonzorgcentra, de stationaire mobiele testteams, de gebrekkige rapportering van de cijfers, het ontbreken van een kader voor terugkerende Vlaamse vakantiegangers, een nutteloze tracingapp…

De Vlaamse regering ‘Hesp I’ klungelde een jaar lang tussen de coronacrisis door. Bart Somers gedroeg zich als een ADHD-kleuter op zoek naar een nieuw wereldrecord tafelspringen. Wouter Beke komt in de Winkler Prins encyclopedie terecht als illustratie bij het woord ‘klungelaar’ en zal de geschiedenis ingaan als dé politicus die zijn partij het snelst naar de kiesdrempel schoot. En Jan Jambon… Tja, hij weet het niet meer…

Indien je dit boek wilt kopen kan je via onderstaande knop een e-mail sturen.

1 OpmerkingSluit opmerkingen

1 Opmerking

  • www.xmc.pl
    Posted 22 april 2022 at 06:08 0Likes

    It was a very nice idea! Just want say thank you for the data you have distributed. Just continue posting this kind of post. I will be your loyal reader. Gives Thank you again.

Laat een opmerking achter