België bananenrepubliek

Vergeet Paul Gheysens, Marc Coucke, Fernand Huts of Eric Wittouck, allemaal klein bier tegenover Jim Ratcliffe van Ineos. Geschat vermogen 23 miljard euro. De Britse alchemist en chemische kraker, die zijn zakenimperium uitbouwde vanuit Antwerpen, laat alle Belgische politieke kleuterleiders naar zijn pijpen dansen. Zowel Jan Jambon, Alexander De Croo, Zuhal Demir, Bart De Wever als Vincent Van Peteghem gaan plat op de buik om zijn krokodil leren laarzen schoon te likken. Het slijmen is zo erg dat het snot door de Wetstraat stroomt.

Blamage voor Demir weggevaagd met belastinggeld

Zuhal Demir achtte het project van Ineos, to big to fail, en ging fenomenaal de stikstofmist in door nonchalant niet voldoende aandacht te besteden aan de motivatie voor de toekenning van de omgevingsvergunning. Feit is, was dat wel gebeurd, dan was de omgevingsvergunning niet vernietigd.  

Voor ‘Project One’, Ratcliffs miljardenfabriek in de haven van Antwerpen, stond de Vlaamse regering al borg voor 500 miljoen euro. Omdat door een blunder van Zuhal Demir de Raad voor vergunningsbetwistingen de omgevingsvergunning voor het project vernietigde, kwam Jim Ratcliffe de Belgische regeringsleiders deze week effen de les spellen. Lees belastinggeld eisen.

“De Vlaamse en federale multinationalmarionetten gooiden onmiddellijk ons belastinggeld vlijtig in het rond.”

Den Jim kreeg nog eens ettelijke honderden miljoenen euro’s aan goedkope leningen via de Vlaamse investeringsmaatschappij Gigarant en de Federale Participatiemaatschappij (FPIM). Zo compenseren onze politieke calamiteitenbrigade de eigen blunder met belastinggeld. Alsof er geen betere zaken zijn waarvoor ons belastinggeld nuttig kan zijn.  

Game of Thrones

Hoewel een stikstofdecreet of ministeriële instructie geen bal zou hebben veranderd aan het arrest van de Raad voor Vergunningsbetwistingen, wordt deze perceptie om electorale redenen wel naar voorgeschoven. De N-VA kan toch moeilijk zeggen dat haar Koerdische furie bedorven Turks fruit is. Daarom zijn de zondebokken van dienst Jo Brouns, Hilde Crevist en Sammy Mahdi.

“Een goed verraad is een ketting met groeiende schakels.”

Tot tweemaal toe werden de kaloten tegen hun altaar gekwakt. Eerst met de ministeriële instructies, vervolgens door het indienen van een voorstel van stikstofdecreet door Open Vld en N-VA, zonder CD&V. Game of Thrones eat your heart out.  

Bicefale regels

In 2018 werd tijdens de Vlaamse regeringsvorming het zogenaamde ‘zwijgakkoord’ geïnstalleerd.  Parlementsleden van de meerderheid – CD&V, N-VA en Open VLD – konden gedurende de legislatuur geen voorstellen voor decreten of resoluties indienen zonder vooraf de goedkeuring van de voltallige meerderheid te krijgen.  Een coalitiedictatuur die parlementsleden herleidde tot chatboxen van de meerderheid. Geen fan van! Maar het was een eis van de grote gele leider Bart De Wever. Dus kwam het zwijgakkoord er. Wat zien we vandaag. Het voetvolk moet de regels volgen, maar als Ineos, de steenrijke vriendjes van De Wever roepen, dan springt hij en verbreekt hij zijn eigen muilkorfregel. De Antwerpse satraap staat boven zijn eigen wetten. Het is een bicefale ordonnantie, een regel met twee hoofden, geldig voor het voetvolk, niet voor de keizer van Antwerpen.

De stikstofdiscussie is te belachelijk voor woorden. Recent toonde een studie van de universiteit van Gent nog aan dat de uitwerpselen van honden elk jaar gemiddeld 11 kilogram stikstof per hectare toevoegen aan vier Gentse natuurgebieden. De honden blijven schijten, maar landbouwers en bedrijven krijgen geen vergunning meer. Only in Belgium.

Elektrische tijdbommen

Ik wil eindigen met een uitsmijter uit de vele tientallen fanmails die ik wekelijks ontvang. Waarvoor dank. Willy Imbrechts uit Middelkerke reageert op de brand van elektrische wagens op het vrachtschip Fremantle Highway. Terecht merkt hij op dat vorige eeuw wegens brand en ontploffingsgevaar wagens op LPG niet in ondergrondse garages mochten parkeren. Nu het om klimaatwagens gaat met ontvlambare en haast onblusbare batterijen, is er geen verbod voor de verafgode vierwielers. Moet er eerst een volledige ondergrondse garage uitbranden vooraleer de klimaatzeloten beseffen dat hun speelgoedje een gevaar is voor de maatschappij?

Dit was niet op de afbraak:

• De politici van Kamer en Senaat maken al jaren ruzie over de renovatie van de ramen van hun gezamenlijk gebouw, en dan willen ze een land runnen. Sukkelaars! Amateurs!  

• Petra De Sutter laat mensen met een burn-out kiezen welke job ze willen bij Bpost. De hangmatjobs krijgen de voorkeur boven het harde werk van een postbode.

Nu België al vol staat met Chinese camera’s, valt den euro van onze pretpolitici, en gaan ze de chinezen weren van onze markt. Halleluja.   

0 CommentsSluit opmerkingen

Laat een opmerking achter